Ivana Milanová Samospráva

ŽUPATOUR 2016: Žilinská župa žije cyklistikou

Letné mesiace a počasie odštartovali cyklistickú sezónu naplno. Žilinský kraj zaplavili milovníci dvoch kolies nielen na viac ako 2.400 kilometroch značených cyklotrás, ale aj na mnohých súťažiach vo všetkých župných regiónoch.

Ilustračný obrázok k článku ŽUPATOUR 2016: Žilinská župa žije cyklistikou
Zdroj: ŽSK

Nová cykloséria, ktorá začala svoj prvý ročník pod názvom Žilinská ŽUPATOUR 2016, ovládla už preteky v Turčianskych Tepliciach, Liptovskej Lužnej, Súľove a Dolnom Kubíne.

„Máme zatiaľ takmer 2.000 súťažiacich, ktorí sa postavili na štart jednotlivých župných kôl. Toto číslo sa ešte o pár stoviek cyklistov zvýši po posledných septembrových pretekoch v Snežnici, no už teraz môžem povedať, že účasť je úžasná a ŽUPATOUR sa vydarila,“ informoval predseda ŽSK Juraj Blanár, ktorý absolvoval v originálnom župnom cyklodrese preteky v Turčianskych Tepliciach a Súľove.

Unikátny dres vo farbách Žilinskej župy získajú na poslednej súťaži všetci cyklisti, ktorí sa zúčastnili minimálne štyroch pretekov.

„Najpopulárnejšou kategóriou je zatiaľ skupina muži od 19 do 39 rokov, v ktorej spomedzi 671 pretekárov dominuje s najvyšším počtom bodov Rastislav Balko z klubuBeerInside Team,“ uviedol koordinátor Žilinskej ŽUPATOUR Slavomír Strečanský. Celkovo najúspešnejším súťažiacim však ostáva aj po štvrtom kole Igor Rusko z klubu Horal Bike Team zo súťažnej kategórie muži od 50 do 59 rokov.

ŽSK okrem organizácie cyklosérie pripravuje pre cyklistov i ďalšie aktivity. „Minulé leto sme spustili naše cyklobusy. Autobusy so špeciálnymi cyklovozíkmi premávajú aj tento rok do Bystrickej a Terchovskej doliny každý víkend, cez všetky sviatky a po novom tiež v piatky,“ zdôraznil J. Blanár.

Nadšenci cyklistiky tak vyrazia od hradu Budatína cez Vodné dielo Žilina sa dostanú až na majestátny stredoveký hrad Strečno.K dis­pozícii sú i mnohé ďalšie cyklochodníky na celom území Žilinskej župy.

Autor: Lenka Záteková, hovorkyňa ŽSK

Prečítajte si tiež:

Verdikt nad hazardom v Ružomberku radnica odložila

BAŽANT KINEMATOGRAF 2016: Aké filmy si pozriete pod holým nebom?

ŽUPATOUR 2016: Žilinská župa žije cyklistikou
2
Galéria
Zdroj: ŽSK
Zdroj: ŽSK
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM