Samospráva

Župní poslanci nevyhoveli petícii proti zrušeniu triedy v ružomberskej Obchodnej akadémii

Poslanci zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) na minulotýždňovom rokovaní nevyhoveli petícii rodičov, žiakov, zamestnancov a sympatizantov Obchodnej akadémie (OA) v Ružomberku, proti zrušeniu triedy študijného odboru služby v cestovnom ruchu v školskom roku 2016/2017.

Ilustračný obrázok k článku Župní poslanci nevyhoveli petícii proti zrušeniu triedy v ružomberskej Obchodnej akadémii
Foto: Jozef Milan

Podľa poslanca zastupiteľstva ŽSK za volebný obvod Ružomberok Stanislava Bellu (KDH), klesol počet tried v odbore cestovný ruch z dvoch na jednu prvýkrát v 23-ročnej histórii obchodnej akadémie. „Preto rodičia napísali petíciu. Vnímame to aj ako podporný prostriedok, len prišiel v časovo nevhodnom termíne, aby sme ešte mohli niečo vyrokovať. Ak by sa nepodarilo v nasledujúcom školskom roku 2017/2018 opäť naplniť stabilný počet osem tried, majú obavu, že by časom mohlo dôjsť k zlúčeniu alebo k likvidácii školy. Po rokovaní s predsedom ŽSK sme dostali vyjadrenie, že nič také v pláne nie je,“ uviedol Stanislav Bella.

Predseda ŽSK Juraj Blanár zdôraznil, že samosprávny kraj má záujem, aby sa OA v Ružomberku rozvíjala. „Ak sa v tomto školskom roku prejaví zvýšený záujem o štúdium na tejto škole, zoberieme to do úvahy pri rozhodovaní o určovaní počtu prvých tried v ďalšom školskom roku 2017/2018. Budeme o ňom rozhodovať v októbri tohto roku a budeme už mať všetky informácie k dispozícii,“ povedal Juraj Blanár.

Žilinský župan zároveň upozornil, že ružomberská OA nie je jedinou školou, v ktorej sa počty prvých tried redukovali. „Bola to napríklad aj OA v Žiline, ktorá má dlhoročnú tradíciu. Musíme reagovať na neustály pokles počtu deviatakov v našom kraji. V tomto roku bolo minimálne o 3000 deviatakov menej. Ale redukcia zároveň automaticky neznamená, že sa v budúcnosti škola zruší. Preto s plnou vážnosťou hovorím, že OA je dôležitou školou na území Ružomberka a my ju chceme rozvíjať ďalej,“ uzatvoril predseda ŽSK.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM